Opnieuw schade in pr-wereld

Opnieuw schade in pr-wereld

 

 

2 juli 2018 | Als het gaat om betrouwbaar zijn en geloofwaardige communicatie heeft het imago van het pr-vak weer wat carrosserie-schade opgelopen. Onlangs kwam in het nieuws dat het merendeel van de mannen onder de dertig jaar liever geen vrouwelijke baas heeft. Bij mannen van alle leeftijdsgroepen zou gemiddeld 60 procent liever een man hebben als leidinggevende. Dat zou blijken uit een onderzoek gedaan door onderzoeksbureau Kien, in opdracht van pay-roll-bedrijf Pay for People. Het pr-bureau Mediatic verzorgde de publiciteit rondom dit onderwerp. Dit nieuws haalde onder meer het Algemeen Dagblad, Linda Nieuws en Hart van Nederland. Alexander Pleijter, coördinator van de site nieuwscheckers.nl, vertrouwde het niet en checkte de informatie. Hij kwam erachter dat het persbericht helemaal niet klopt. En dat het onderzoek waaruit wordt geput nou niet echt zorgvuldig tot stand is gekomen. Het lijkt verdacht veel op een actie die dusdanig is ingestoken, dat er van tevoren al wordt aangestuurd op gewenste informatie die het lekker doet in de krantenkoppen. Dit werd nog eens versterkt door het feit dat eigenaar van Mediatic, Dennis Mensink, die geen reactie wilde geven toen Pleijter daarom vroeg.

Tony Chocolony

Nog niet zo lang geleden kwam Tony Chocolony in het nieuws met een pr-stunt waarbij men het ook niet zo nauw nam met de waarheid. Jan en Nico schreven toen een blog waarin nadrukkelijk werd opgeroepen om met dit soort acties te stoppen. In de maarteditie van Quote haalde Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur flink uit naar pr-professionals. “Geen beroepsgroep die zo zinloos is als die van de pr-adviseurs’ was een van de zinnen in zijn betoog. Dit naar aanleiding van meerdere adviseurs die hem zouden hebben benaderd om een verhaal over Danial Mahyari, die 75 miljoen had losgepeuterd bij Quote 500-lid Willem Blijdorp, uit de publiciteit te houden. Jos Govaart van pr-bureau Coopr reageerde vervolgens op Communicatieonline als door een wesp gestoken. Hij brak een lans voor alle pr-mensen die wel goede bedoelingen hebben en dat deed hij overigens met verve.

Nepnieuws

Alles voor de aandacht is niet de juiste insteek, vooral niet op de langere termijn. PR-mensen moeten ethisch te werk gaan, dan kun je ervoor zorgen dat het vertrouwen van het publiek in de organisatie wordt behouden of vergroot. Helemaal nu we zo vaak met nepnieuws te maken hebben. En het vertrouwen in onze samenleving vrijwel het nulpunt heeft bereikt. Dit soort nepberichten – want dat zijn het in feite ook – hebben het tegenovergestelde effect. Mensen worden argwanend en vertrouwen de media niet meer. Je zou de schuld neer kunnen leggen bij journalisten, dat ze zaken beter moeten checken, maar dat is omgekeerde wereld.

De kop was niet goed

Na een oproep op LinkedIn van Nico aan Dennis Mensink om een inhoudelijke reactie, kwam er uiteindelijk een teken van leven. Al paste hij wel hetzelfde VOJAS-gedrag toe dat veel bedrijven doen als het vuur ze aan de schenen wordt gelegd. De reactie van Mensink die hij op zijn site heeft geplaatst, luidt samengevat als volgt:  ‘De kop van het bericht is dit keer inderdaad te stevig aangezet. In de toekomst zullen wij qua formulering nog kritischer zijn zodat er geen misverstanden of onduidelijkheden kunnen ontstaan over de interpretatie van de onderzoeksresultaten.’ Tja, wie het verhaal van Pleijter leest, waarin de feiten zijn gecheckt, zal de uitleg van Mensink twijfelachtig vinden. In het verhaal van Pleijter wordt overigens niet over interpretatie gesproken, maar over keiharde feitelijke onjuistheden. Benieuwd overigens hoe de kop van het persbericht er dan had moeten uitzien.

Wees eerlijk en ethisch

Beste collega’s, want ja pr-functionarissen jullie zijn collega’s van ons, stop met de kluit te belazeren. Wees zorgvuldig, want met dit soort acties neemt het vertrouwen van mensen in organisaties alleen maar af. Ga eerlijk te werk. Als je echt creatief bent, dan moet het toch lukken om een op feiten gebaseerd persbericht in de media te krijgen. En zo niet dan heeft je verhaal te weinig nieuwswaarde, dus is het niet relevant genoeg.

Door Jan Merton en Nico de Leeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *