De revolutie in het communicatievak: noodzaak van professionele heroriëntatie

De revolutie in het communicatievak: noodzaak van professionele heroriëntatie

 

 

Utrecht, januari 2019, Steven de Waal: “Ik werd gewezen op de komende Intervisie bijeenkomst op 7 februari a.s. Thema’s zijn: burgerparticipatie, veiligheid en de gezonde stad. Onderliggend gaat het natuurlijk om de positie en noodzakelijke skills van de communicatieprofessional”.

Graag roep ik u op daarnaar toe te gaan, vanwege de thema’s en de professionele uitwisseling op een cruciaal moment. De thema’s passen namelijk voluit in mijn nieuwe concept van disruptief burgerschap, waarover ik inmiddels veel nationale en internationale lezingen geef: hoe dankzij de nieuwe technologie die ook disruptie in de markt verklaart (zoals platforms, websites en apps) de burger meer macht krijgt richting politiek, democratie, publieke opinie en publieke diensten. De publieke opinie wordt werkelijk publiek, zonder professionele filters en afspraken, zoals de casus Stef Blok goed laat zien. Het medialandschap kent een nieuwe concurrent, namelijk het directe mediakanaal van, voor en door burgers zelf. Er zijn nu 17 miljoen amateur journalisten met een eigen publiek podium, met groeiend politieke invloed, zoals te zien bij de ING beloningscasus. Burgers kunnen direct tegenover de deskundigheidsmacht van gevestigde partijen hun eigen experts inschakelen en publiek opvoeren. Een klassieke PR strategie die nu onderuit gaat, reden waarom de voorlichtingsdirecties van een paar grote bedrijven die in de publieke belangstelling staan mijn concept direct herkenden.

Dit is het moment waarop alle bestuurders, publiek en privaat, naar u kijken voor steun en antwoorden op deze nieuwe publieke arena. Daarmee wordt de huidige burgerparticipatie ontmaskerd als een ‘doekje voor het bloeden’ of ‘tell sell’ van al genomen besluiten, daarmee komt geen enkele bestuurder meer weg in deze nieuwe publieke arena. Veiligheid wordt een issue van co-productie, de meeste buurtapps hebben veiligheid als grootste doel en gebruik. Nextdoor is nu wereldwijd de grootste met meer dan 100.000 buurten aangesloten. Gezond leven wordt uiteraard een enorme markt voor allerlei selfmonitoring devices. Apple heeft al een AI gestuurde General Practitioner in ontwikkeling waar je al je vragen rond ziekte en gezondheid aan kunt stellen.

Deze nieuwe arena’s en technieken van informatie, beïnvloeding en invloed van alle burgers gaat uw vak volledig kantelen, be there!

Nadere informatie voor de liefhebber: de casus Stef Blok en de fouten als je niet eens weet dat er elke dag referenda zijn op https://www.publicspace.nl/2018/09/04/moderne-referendum-stef-blok/. Lees ook de Nederlandse synopsis van mijn komend boek dat medio november zal verschijnen op Amazon: https://www.publicspace.nl/2018/09/09/cicil-leadership-as-the-future-leadership-disruptiefburgerschap-strategisch-geanalyseerd-boek-op-amazon/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *