Keurmerken communicatiebranche

NLQF en EVC certificeringen en trajecten

Veel organisaties en bedrijven weten het nog niet maar in januari 2020 start de harmonisatie van de Europese Markt op het terrein van de opleidings- en arbeidsmarkt volgens een wettelijk vastgelegd Nederlandse Kwalificatie Raamwerk (NLQF). Het NLQF dat aanvankelijk bedoeld was voor het inschalen van kwalificaties, zou usance moeten worden voor het bedrijfsleven die hun functies (bedoeld voor personen) het liefst direct koppelen aan het NLQF niveau. Het zou dan ook een mooie brug zijn om via persoonlijke ontwikkelingen, aan te tonen via EVC, duidelijk/inzichtelijk te maken op welk NLQF niveau een kandidaat functioneert.

Daarnaast is het doel om niet alleen nationale afstemming te realiseren, maar ook internationaal informatie niet alleen uit te wisselen, maar ook onderling te accepteren. Dat is het doel van een Europees systeem. Dus een EVC in België, gekoppeld via een Belgisch QF zou via het EQF dan ook te koppelen zijn aan het NLQF dat is afgeleid van het EQF. Met deze harmonisatie kunnen opleidingen én arbeidsmarkt gekoppeld worden aan eenzelfde kwaliteitslabel, zodat een Nederlandse verpleegkundige gekwalificeerd in Spanje of Duitsland kan werken en/of een extra opleiding op eigen niveau kan kiezen. Met als doel een flexibele kwalitatieve arbeidsmarkt in Europa en in eigen land.

COMMTOP BRANCHESTANDAARD COMMUNICATIE ERKENNINGEN COMMTOP BRANCHESTANDAARD COMMUNICATIE TOELICHTING EQF TOELICHTING NLQF TOELICHTING EVC